Help eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan

Door Winny van Rij

“Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn,” zegt Lotte Ruyten. “Met een dagdeel in de week kun je echt het verschil maken.”Ze heeft het over vrijwilligerswerk om het netwerk van eenzame ouderen te vergroten. “dat kan heel veel voldoening opleveren.”

Woerden. Lotte ruyten is vrijwilligersco√∂rdinator van Thuishuis Project Woerden dat volgende zomer in Woerden werkelijk een Thuishuis hoopt neer te zetten, maar er is meer. “We organiseren Thuisbezoeken, Inlooplunches, gaan starten met galerijgesprekken en een Meet & Greet voor ouderen.

Daarnaast is er Automaatje waardoor Ruyten vooral in aanraking komt met ouderen die erg eenzaam zijn. “We zorgen momenteel met 33 vrijwillige chauffeurs dat 105 mensen vervoer hebben naar het ziekenhuis, de fysiotherapeut, het tuincentrum of familie.”

Bij al die mensen is Ruyten op huisbezoek geweest. “Het is een vergeten groep van een generatie die bescheiden is en geen stem heeft,” meent ze. “Ik kom uit de Jeugdzorg en daar zie je dat kinderen een stem hebben via hun ouders of school. Deze ouderen dreigen we te vergeten.”

Ieder van hen kampt met eenzaamheid, zo blijkt uit een peiling van de GGD. “Een op de twee ouderen van 65+ meldt eenzaamheidsgevoelens in Woerden en dat aantal is al acht jaar onveranderd hoog.” Die eenzaamheid is er ook als ouderen in een verzorgingshuis of een speciaal seniorencomplex wonen. “Dat komt vaak door hun persoonlijke verhaal. Ze hebben veel meegrmaakt, dierbaren verloren, durven slecht nieuwe contacten aan te gaan, of zijn teleurgesteld door mensen die dingen beloven maar nooit nakomen. De kunst is om echt contact te maken.”

Ruyten doet de kennismakingsgesprekken maar heeft vervolgens vrijwilligers nodig om de ouderen verder te helpen. “Ik zou het liefst iedereen direct willen helpen. Die ene man naar Utrecht rijden, want als hij daarover vertelt begint hij helemaal teglunderen, of met die mevrouw met een evenwichtsprobleem even naar de Action rijden omdat ze daar zo graag een keer naartoe wil.” Die rol kunnen vrijwilligers op zich nemen. Soms is het een eenvoudige vraag. “Een mevrouw zocht een nieuw handwerkclubje en datheb ik voor haar kunnen regelen.”

Soms zijn de vragen complexer. “Om het leven van iemand die veel heeft meegemaakt weer op de rit te krijgen, is soms wel een jaar nodig.” Vrijwilligers krijgen een cursus, ondersteuning en kunnen zelf aangeven wat ze willen doen. Het gaat niet om zorg, maar om welzijn. “Mensen actieveren, hun sociale netwerk vergroten, hun week leuker maken.”